lauantai 9. kesäkuuta 2018

Maksimikortti ampumahiihdosta


Maksimikortilla tarkoitetaan postikortin, postimerkin ja postileiman yhdistelmää, jossa postimerkki on kiinnitetty postikortin kuvapuolelle ja jossa postimerkki on leimattu postileimalla. Oleellista on se, että postikortti, -merkki ja -leima liittyvät kaikki samaan aiheeseen.

Oma maksimikorttien keräilyni keskittyy urheiluaiheeseen. Kuten Keräily-Makasiinissa (https://kerailymakasiini.blogspot.fi) hiljattain kerroin, löysin Suvikortin Päivästä Iittalasta kokoelmaani uusia urheiluaiheisia maksimikortteja.


Yksi niistä on norjalainen maksimikortti, jonka aiheena on Holmenkollenilla vuonna 1986 järjestetyt ampumahiihdon MM-kilpailut. Ampumahiihto on aina ollut Suomessa aktiivi- ja penkkiurheilijoiden seuraama laji, mutta erityisesti nyt Kaisa Mäkäräisen menestyksen myötä.

Ampumahiihdossa yhdistyvät maastohiihto ja ammunta. Lajissa kiehtovaa on se, että hyväkään hiihtäjä ei välttämättä yllä kolmen parhaan joukkoon, jos ammunta menee pahasti pieleen. Toisaalta jos ammunta sujuu täydellisesti, mutta hiihtovauhti ei ole riittävän kova, ei silloinkaan olla kärkisijoilla. Ampumahiihtäjältä vaaditaan siis sekä kestävyyttä että tarkkuutta; kuitenkin kestävyys korostuu enemmän.

Lajissa hiihto tapahtuu vapaalla hiihtotavalla ja aseena käytetään pienoiskivääriä. Makuu- ja pystyammunnassa, jotka kumpikin kuuluvat ampumahiihtoon, matka tauluun on sama 50 metriä, mutta makuuammunnassa osuma-alue on halkaisijaltaan pienempi. Kilpailumuodosta riippuen ohilaukaus johtaa sakkominuuttiin tai -kierrokseen. Kilpailumuotoja onkin useita, kuten normaali- ja pikamatka, takaa-ajokilpailu, yhteislähtökilpailu sekä viesti.

Jos haluaa tietää ampumahiihdosta enemmän, kannattaa käydä Suomen Ampumahiihtoliiton verkkosivuilla osoitteessa www.biathlon.fi ja kansainvälisen ampumahiihtoliiton (IBU) verkkosivuilla osoitteessa www.biathlonworld.com.

Lähde:
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org), artikkeli Ampumahiihto (9.6.2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti