torstai 7. kesäkuuta 2018

Koko maailma -keräilystä se alkoi‏Näin toteaa moni filatelisti, kun heiltä kysytään mistä heidän postimerkkeilyharrastuksensa alkoi. Sama pätee myös itseeni, sillä kun sain 12-vuotiaana joululahjaksi aloittelevan postimerkkeilijän pakkauksen, en rajoittanut keräilyäni mitenkään, vaan otin kaikki postimerkit innolla vastaan. Suurin osa meistä filatelisteista on kuitenkin alun keräilyn jälkeen rajannut keräilyään ja keskittynyt esimerkiksi yhden maan postimerkkien keräämiseen (tai postihistoriaan, kuten itselläni kävi); eivät kuitenkaan kaikki.

Koko maailma -keräilijöitä on myös ns. pitkän linjan filatelisteissa. He haluavat oppia koko ajan uutta eri maista, niiden yhteiskunnasta ja historiasta, jne. Koko maailma -keräilyäkin kuitenkin yleensä rajataan. Koko maailman postimerkit vuoteen 1940, ensimmäinen postimerkki jokaisesta maasta, koko maailman lunastusmerkit, postilähetys jokaisesta maasta, ehiöpostikortti jokaisesta maasta, koko maailman 1970-luvun postimerkit, tms. rajaus. Rajauksen voi tehdä niin kuin itselle parhaiten sopii, yhtä oikeaa tapaa ei ole olemassa. Toki löytyy myös niitä postimerkkeilijöitä, jotka eivät ole tehneet minkäänlaista rajausta.

Suomessa tunnettuja koko maailma -keräilijöitä ovat muun muassa Martti Vihanto ja Juha Valtonen – kummallakin on valtava tietämys eri maiden postimerkeistä ja filateliasta yleensä. Vihanto piti aikoinaan Filatelisti-lehdessä omaa palstaa juurikin koko maailman keräämisestä. Ulkomailla alan harrastajilla on jopa oma yhdistyksensä: The International Society of World Wide Stamp Collectors (ISWSC). Sen verkkosivut ovat osoitteessa www.iswsc.org.

Mitä jos aloittaisit koko maailma -keräilyn?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti