keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Postimerkit luovat Suomi-kuvaa Postimuseon pienoisnäyttelyssä


Postimuseo esittelee Vapriikin kokouskäytävällä Suomea postimerkein esittelevän näyttelyn 100 Wishes from Finland 27.2.–8.4.2018. Näyttely valmistui Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi viime vuonna Suomen suurlähetystöjen toiveesta ja se kiersi ympäri maailmaa edustamassa Suomea ja suomalaisuutta.

Olympiavoittaja Matti Nykänen, design: Pentti Rahikainen.

Postimerkit ovat välittäneet kuvaa Suomesta maailmalle osoitettujen lähetysten päällä jo vuodesta 1856. Postimerkkien kuva-aiheena käytettiin aluksi vaakunaa. Kuvapostimerkkejä alettiin valmistaa 1920-luvun lopulla. Nykyään Suomen luonto, kulttuuri, tiede, taide ja osaaminen näyttäytyvät postimerkeissä rikkaana suomalaisten, usein maailmallakin palkittujen suunnittelijoiden, kiteytyksinä.

Näyttelyyn on valittu kymmenen suomalaisuudesta kertovaa teemaa. Kansalliseepos Kalevala on inspiroinut kulttuurin saralla taiteilijoita ja kirjailijoita. Kalevala näkyy myös lukuisten postimerkkien aiheissa. Suomalaisesta arkkitehtuurista, suunnittelusta ja muotoilusta on ilmestynyt runsaasti postimerkkejä kautta aikojen. Postimerkeissä näkyy vahvasti myös Suomen pohjoinen luonto eläimineen.

Musiikkiaiheisia postimerkkejä on ilmestynyt sekä klassisen että kevyen musiikin edustajien kunniaksi Sibeliuksesta Lordiin. Populaarikulttuuria postimerkeillä edustavat muun muassa Tove Janssonin muumeista ja Angry birds -pelin linnuista julkaistut postimerkit. Urheilumerkeissä tuulettelevat lukuisat kansainvälisesti tunnetut suomalaiset urheilusankarit. Kiinteä osa suomalaisuutta on myös joulu, joka onkin vienyt viestiä kirjeiden päällä maailmalle siitä ”ainoasta oikeasta” joulupukista.

Design: Päivi Vainionpää, kuva: Irmeli Leppänen.

Näyttely oli osa valtioneuvoston Suomi 100 -ohjelmaa ja kiersi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ajan suurlähetystöissä ja edustustoissa eri puolilla maailmaa. Näyttely oli esillä Tanskassa, Belgiassa, Malesiassa, Australiassa, Isossa-Britanniassa ja Ukrainassa. Näyttelyn kieli on englanti.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Postimuseon tiedote 21.2.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti