maanantai 11. joulukuuta 2017

Postimerkit lelukauppoihin – EVVK vai tosi coolia?


Lelukaupoissa on myynnissä paljon erilaisia keräilykortteja, joten keräily itsessään ei ole katoamassa minnekään. Esimerkiksi BR-Lelujen ja Toys”R”Usin myymälöissä ei voi olla törmäämättä keräilykortteihin; on Pokémon-kortteja, jalkapallokortteja, jääkiekkokortteja, Itse ilkimys -kortteja, Frozen-kortteja ja monia muita keräilykortteja.

Keräily itsessään ei siis ole katoamassa minnekään, mutta miten käy filatelian ja erityisesti nuorisofilatelian? Miksi me filatelistit emme ota oppia keräilykorttien valmistajista? Ehkä voisimme yrittää saada postimerkkipakkauksia vastaavalla tavalla myyntiin lelukauppoihin kuin miten keräilykortit ovat siellä esillä.

Mitkä tahansa postimerkkipakkaukset eivät kuitenkaan käy, vaan pakkauksissa pitää olla ns. kiiltokuvamerkkejä; niitä nykyaikaisia ja värikkäitä postimerkkejä, joita turhan moni filatelisti vähättelee. Täytyy lähestyä asiaa nykynuorison näkökulmasta, ei omasta näkökulmasta. Kun kiinnostus postimerkkeilyä kohtaan on ensin saatu herätettyä moderneilla postimerkeillä, on hyvä hetki kertoa myös toisenlaisista (niistä vanhoista, kauniisti kaiverretuista) postimerkeistä. Lisäksi postimerkkipakkausten ulkoasun pitää olla yhtä houkutteleva kuin keräilykorttipakkauksissa.

Kun kerran lelukaupoissa myydään esimerkiksi erilaisia jalkapallokortteja eli jalkapalloaiheisia keräilykortteja, niin yhtä hyvin lelukaupoissa voisi olla myynnissä myös jalkapalloaiheisia postimerkkejä.

Tässä haastetta muun muassa Suomen Postimerkkikauppiaiden Liitolle, Suomen Filatelistiliitolle ja Suomen Nuorisofilatelistiliitolle. Mikä taho vastaisi haasteeseen ja ottaisi yhteyttä lelukauppoihin sekä veisi ideaa konkreettisesti eteenpäin? Mikä taho haluaa puheiden sijaan tehdä jotain konkreettista nuorisofilatelian hyväksi? Suomalaisen filatelian edistämissäätiö edistää nimensä mukaisesti suomalaista filateliaa; edistämistä tarvitsee kaikkein eniten juuri nuorisofilatelia, jonka tukeminen (jos mikä) olisi suomalaisen filatelian edistämistä.

Toivottavasti filateelisen kentän vastaus ei ole EVVK (Ei Voisi Vähempää Kiinnostaa), vaan tosi coolia. Liian usein vedotaan siihen, että filateliaa nuoruudessaan harrastaneet kyllä palaavat harrastuksen pariin, kun perhe- ja työelämän kiireisimmät vuodet ovat ohi. Entä sitten kun ei enää ole niitä, jotka olisivat nuorena harrastaneet postimerkkeilyä? Miten meidän rakkaan harrastuksemme käy siinä vaiheessa?

Postimerkit on saatava sinne, missä nuoret ja lapset liikkuvat. Yksi paikka on lelukaupat. Miksi ei postimerkkejä lelukauppoihin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti