torstai 19. huhtikuuta 2018

Postimerkki huomioi ahvenanmaalaista mehiläistarhausta


Toukokuun 28. päivänä Åland Post huomioi ahvenanmaalaista mehiläistarhausta. Mehiläiset ovat saarella hyvin tärkeitä hedelmä- ja marjanviljelyksille, joten tarhamehiläisen löytää tietenkin omenankukkien seasta ruotsalaisen taiteilija Torbjörn Östmanin piirtämänä.


Ahvenanmaalaiset mehiläiset ovat haluttuja, koska ne ovat epätavallisen terveitä. Se johtuu muuan muassa siitä, että Ahvenanmaa on onnistuttu pitämään varroapunkkivapaana alueena. Pelätty punkki voi lyhyessä ajassa tuhota koko mehiläisyhdyskunnan ja on vitsaus mehiläistarhaajille kaikkialla maailmassa. Muun muassa Ahvenanmaan mehiläistarhausyhdistyksen uutteran painostuksen ansiosta EU-komissio antoi syksyllä 2013 Ahvenanmaalle aseman varroavapaana alueena. Mehiläisten tuonti Ahvenanmaalle on täysin kielletty. Varroavapaiksi alueiksi luetaan nykyään vain Ahvenanmaa, Mansaari, Australia ja Islanti. Kaikki Islannin mehiläisyhdyskunnat ovat kuitenkin peräisin Ahvenanmaalta.

Mehiläistarhaus pääsi vauhtiin Ahvenanmaalla 1800-luvun loppupuolella. Nykyään mehiläishoitajia on noin 80, joista suurin osa on harrastelijoita. Suurin osa noin 950:stä mehiläisyhdyskunnasta on sijoitettu pölytyksen takia hedelmä- ja marjanviljelysten välittömään läheisyyteen.

Lähde ja teksti sekä kuva:
Åland Postin lehdistötiedote maaliskuu 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti