lauantai 7. huhtikuuta 2018

Mihin menet filatelia?


Filatelia eli postimerkkeily on maailman toiseksi suosituin harrastus jalkapallon jälkeen – tai oli ainakin joskus. Maailmalla filatelia on yhä edelleen suosittu harrastus, erityisesti Aasiassa. Mutta meillä Suomessa postimerkkeilyn suosio on hiipunut ja harrastuksena tuskin kymmenen suosituimman joukossa.

Suomen järjestäytyneen filatelian kentässä keski-ikä nousee jatkuvasti ja uusia nuoren polven filatelisteja saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta. On täysin mahdollista, että postimerkkikerhojen jäsenistä jopa 90 prosenttia on yli 60-vuotiaita. Niin sanottuja pöytälaatikkofilatelisteja on varmasti paljon enemmän kuin järjestäytyneitä filatelisteja, mutta he eivät tee numeroa harrastuksestaan.

Tosin se ei paljon eroa järjestäytyneestä filateliasta maassamme – me aktiiviset postimerkkeilijät hehkutamme harrastuksemme hienoutta lähinnä omassa piirissämme, joka siis koostuu jo filateliaa harrastavista. Miksi me emme riittävässä määrin markkinoi tätä loistavaa harrastusta Matti ja Maija Meikäläisille? Ja miksi me emme hyödynnä niitä kanavia, joilla nykynuorison tavoittaa? Rahaa ei voi käyttää tekosyynä ja osaamistakin filatelistien joukosta varmasti löytyy.

Postimerkkeilyn markkinoinnissa on rakkaassa kotimaassamme unohdettu sosiaalisen median tuomat mahdollisuudet. On Facebookia, Twitteriä, Instagramia, Snapchatia, YouTubea, Pinterestiä, Google+:aa, ja niin edelleen. Kanavia löytyy, mutta silti jostain syystä Suomen Filatelistiliitto ja postimerkkikerhot keskittyvät mieluummin painettuihin postimerkkilehtiin ja vastaaviin, eikä somea ole otettu haltuun. Toki perinteistä mediaa ei saa täysin unohtaa ja sillekin on oma paikkansa, mutta ilman somea maamme filatelian suuntaa ei saada käännettyä.

Ulkomailla filatelian edistäminen sosiaalista mediaa hyödyntämällä on jo arkipäivää. Onneksi meillä Suomessakin on positiivisia poikkeuksia, kuten Suomen Filateliapalvelu Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa; myös viime vuonna järjestetty Finlandia 2017 -näyttely hyödynsi samoja kanavia.

Mihin menet filatelia? Ulkomailla filatelialla ei ole hätää. Jos tiedätte, mihin suomalainen filatelia on menossa, niin kertokaa se minullekin. En ole suomalaisten postimerkkeilyharrastuksen suhteen pessimisti, vaan olen realisti. Laivan kurssi on saatava kääntymään; mieti, mitä voit itse tehdä asian hyväksi.


1 kommentti:

  1. Harrastuksen monimuotoisuutta ja mahdollisuuksia pitäisi korostaa somea käyttäen freshillä tyylillä.

    -mika

    VastaaPoista