keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Ahvenanmaan tämänvuotisessa Pohjola-julkaisussa Itämeren lohi


Pohjola-postimerkkisarjassa julkaistaan 13. maaliskuuta 2018 uusi postimerkki. Pohjoismaisten postilaitosten huomion keskipisteenä ovat tällä kertaa pohjoismaiset kalat. Lohi on ollut erityisen tärkeä ahvenanmaalaisille ammattikalastajille, ja Ahvenanmaan postimerkissä loistaa hopeanhohtoinen Itämeren lohi, jonka on luonut tuttu ruotsalainen taiteilija Lars Sjööblom. 


Lohi (salmo salar) on hopeanhohtoinen kala, jolla on X:n muotoisia, mustia täpliä pitkulaisessa ja sukkulamaisessa kehossa. Sitä kutsutaan myös meriloheksi tai Itämeren loheksi. Itämeren lohi saalistaa pääasiassa silakkaa ja pikkukaloja, mikä saa aikaan sen, että lihan väri vaihtelee valkoisesta vaaleankeltaiseen toisin kuin kasvatetun lohen punertava liha. 

Lohenpyynti on ollut tärkeä tulonlähde ahvenanmaalaisille ammattikalastajille, erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla. Aluksi kalastajat troolasivat silakkaa ja kilohailia sekä pyydystivät lohta verkoilla kalastusaluksillaan, mutta melko pian he erikoistuivat. Getalaisella telakalla rakennettiin useita aluksia pelkästään lohenkalastukseen, ja yksi niistä on kuvattuna esipäivänkuoressa. Lohen kalastusta rajoitettiin huomattavasti 1990-luvun alussa, ja ajoverkkokalastus kiellettiin 2008. Nykyään ahvenanmaalainen kalastus on pienimuotoista rannikko- ja saaristokalastusta, saaliina lähinnä makean veden lajeja ja vain pieniä määriä lohia. 

Lähde ja teksti sekä kuva: 
Åland Postin lehdistötiedote tammikuu 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti