perjantai 26. tammikuuta 2018

Uudet ahvenanmaalaiset postimaksulipukkeet esittelevät ihania orkideoita


Åland Post julkaisee uudentyyppiset postimaksulipukkeet 13. maaliskuuta 2018. Merkit ovat tarramerkkejä. Ensimmäinen sarja koostuu neljästä eri aiheesta, joissa on kuvattuna Ahvenanmaalla viihtyviä, ihanalta tuoksuvia orkideoita.

Åland Postin FRAMA-merkkiset postimaksulipuketulostimet poistetaan käytöstä 12. maaliskuuta. Uudentyyppiset postimaksulipukkeet ovat tarramerkkejä ja ne painetaan Zebra-tulostimella, joka on liitetty Maarianhaminan ja Svibyn postikonttoreiden kassapäätteisiin. Åland Post Frimärken myy postimaksulipukkeet sarjana, johon sisältyy kaikki neljä eri aihetta. Kaikissa lipukkeissa on sama arvomerkintä.

Uusissa postimaksulipukkeissa ovat kuvattuina valkolehdokki (Platanthera bifolia), maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata), kimalaisorho (Ophrys insectifera) ja yövilkka (Goodyera repens).Valkolehdokki ja maariankämmekkä ovat melko yleisiä Ahvenanmaalla eivätkä ne ole rauhoitettuja. Ne kukkivat kesä-heinäkuussa. Valkolehdokilla on vaaleankellertävät kukat, jotka tuoksuvat voimakkaammin illalla ja yöllä. Se viihtyy rehevissä metsissä ja niityillä. Maariankämmekällä on vaaleanvioletit kukat ja se kasvaa soilla ja kangasmetsissä.Yövilkka on harvinaisempi, mutta ei rauhoitettu Ahvenanmaalla. Kimalaisorho on sen sijaan molempia. Matalakasvuinen yövilkka on tavallinen sammaleisissa havumetsissä ja sen valkoiset, karvapeitteiset kukat aukeavat heinä-elokuussa. Kimalaisorhon erikoiset kukat muistuttavat pistiäisnaarasta, joka onkin ainoa hyönteinen, joka pölyttää kukan. Se viihtyy kosteassa ja kalkkipitoisessa maaperässä ja kukkii kesä-heinäkuussa.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote tammikuu 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti