tiistai 16. tammikuuta 2018

Sata vuotta sitten -näyttely Postimuseossa Vapriikissa


Postimuseo avasi Vapriikin Galleriassa Sata vuotta sitten -näyttelyn 16.1. Näyttely kertoo postikorttien avulla historiasta ja kulttuurihistoriallisista ilmiöistä Suomessa ja Venäjällä. Mukana on sekä suomalaisten että venäläisten postikorttikeräilijöiden kokoelmia.

Pietarin alueella on jokia noin 300 kilometriä ja kaupungissa 20 kaivettua kanavaa. Nevajoen ylittää yhteensä kymmenen siltaa, joista kortissa Liteinyi-silta.

Näyttely koostuu erilaisista teemapareista. Yhteisiä teemoja ovat muun muassa sadan vuoden takaiset Helsingin ja Pietarin radan rautatieasemat sekä Saimaan kanava ja Pietarin joet ja kanavat. Esillä on myös historiallisia postikorttinäkymiä 1900-luvun alun Pietariin ja Tampereeseen. Myös venäläinen banja ja suomalainen sauna, venäläinen tee- ja suomalainen kahvikulttuuri sekä venäläinen pakkasukko ja suomalainen joulupukki vertautuvat postikorttitaiteen kautta.

Saimaan kanava vihittiin käyttöön 1856. Kanavan pituus Lauritsalasta Viipuriin on 58 kilometriä ja matkalla on 28 sulkua. Postikortin kuva on Tuohimäestä.

Hankkeen tarkoituksena on ollut tiivistää suomalaisten ja venäläisten postikorttiharrastajien välisiä suhteita ja alan erikoismuseoiden yhteistyötä. Näyttely on syntynyt Postimuseon, A.S. Popovin Viestinnän keskusmuseon, Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ry:n ja Pietarin postikorttikorttikeräilijöiden CLIO:n yhteistyönä.

Näyttelyyn liittyy Sata vuotta sitten -seminaari 20.1. Seminaarin teemana ovat vanhat postikortit ja postikorttien kerääminen Suomessa ja Venäjällä. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille Vapriikin kävijöille. Suomen Postikorttiyhdistys Apollo järjestää lisäksi näyttelyn yhteydessä sunnuntaisin klo 12-15 postikorttiklinikoita. Niissä tarjotaan opastusta ja ideoita muun muassa korttien tallettamisessa, keräilyssä ja esittämisessä. Klinikassa arvioidaan myös kävijöiden omia postikortteja.

Teetä on nautittu ainakin 5000 vuotta, ja se on kotoisin Kiinasta. Venäläisen seurueen teehetki samovaareineen on tallennettu 1900-luvun alun postikorttiin.

Seminaarin 20.1. ohjelma:
  • Klo 13 Tervetuloa museonjohtaja Kimmo Antila Postimuseo, Nina Vainio Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ry, Lyudmila Bakayutova A.S. Popov Viestinnän keskusmuseo ja Vitaly Tretjakov, puheenjohtaja, Pietarin postikorttiyhdistys CLIO
  • Klo 13.30-14 Lyudmila Bakayutova, Fabergé Pietarissa: koruja ja filateliaa (esitelmä venäjäksi, lyhennelmä suomeksi)
  • Klo 14-14.30 Markku Laakso, Postikorttikulttuuri Suomessa sata vuotta sitten
  • Klo 14.30-15 Kahvitauko
  • Klo 15-15.30 Vitaly Tretjakov, Postikorttien keräily ja keräilyn historia Venäjällä (esitelmä venäjäksi, lyhennelmä suomeksi)
  • Klo 15.30-16 Kari Salonen, Tampere postikorteissa ja kaupunkipostikorttien keräily
  • Klo 16-16.20 Kysymyksiä ja keskustelua
  • Klo 16.30- Näyttelyyn tutustumista

Suomalaiset juovat yli kymmenen kiloa kahvia vuodessa. Postikortissa kahvitellaan metsätyökämpällä Kuhmossa. Valokuvaaja Mauno Mannelin.

Sata vuotta sitten -näyttely museokeskus Vapriikissa 16.1.–18.2.2018. Vapriikin osoite on Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Postimuseon tiedote 15.1.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti