torstai 4. tammikuuta 2018

Näyttelyfilatelia tarvitsee railakkaita irtiottoja


Postimerkkinäyttelyiden näyttelyluokkien nimiä ja sääntöjä ”viilataan” aina silloin tällöin. Mielestäni sen sijaan pitäisi keskittyä kehittämään kokonaan uusia näyttelyluokkia, jotka ovat erityisesti ns. suuren yleisön mieleen.

Ehdotukseni uusiksi näyttelyluokiksi ovat vapaa filatelialuokka ja vapaa postikorttiluokka. Kyseessä olisivat näyttelyluokat, joihin ei olisi juurikaan muita sääntöjä kuin että toisessa luokassa esitetään filateelisia kokoelmia ja toisessa luokassa postikorttikokoelmia. Palkinnot jaettaisiin kuten urheilukilpailuissa eli luokkien kolmelle parhaalle kokoelmalle. Palkinnot eivät olisi kuitenkaan säiliökirjoja tms., vaan esimerkiksi näyttäviä taide- ja lasiesineitä.

Kokoelmien arviointiin ei käytettäisi tuomaristoa, vaan parhaat kokoelmat selviäisivät yleisöäänestyksellä. Yleisöäänestys ei kuitenkaan rajoittuisi itse postimerkkinäyttelyyn, vaan kokoelmat olisivat skannattuina esillä Internetissä, ja kuka tahansa netin käyttäjä voisi käydä äänestämässä parhaiksi arvioimiaan kokoelmia.

Miksi yleisöäänestys ja miksei varsinaisia sääntöjä? Siksi, että tällä tavalla näytteilleasettajat joutuisivat nimenomaan rakentamaan kokoelmansa suurta yleisöä varten, ja varsinaiset säännöt vain rajoittaisivat näytteilleasettajien mielikuvitusta. Postimerkkinäyttelyiden kävijät arvostavat todennäköisesti enemmän perinteiseen tapaan rakennettuja kokoelmia, mutta netin käyttäjät saattavat hyvinkin arvostaa uutta ja railakasta ilmettä, kuten punaisia kokoelmalehtiä, erikoista ja taiteellista kohteiden asettelua sekä railakkaita irtiottoja tavallisesta näyttelyfilateliasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti