perjantai 15. joulukuuta 2017

Amerikkalaisia purjelaivoja vuoden ensimmäisissä postimerkeissä


Helmikuun 1. päivä 2018 ilmestyy neljäs osa Åland Postin kuusivuotisesta postimerkkisarjasta, jossa perehdytään ahvenanmaalaiseen purjealusaikakauteen. Taiteilija Allan Palmer on ikuistanut kaksi upeaa Amerikassa rakennettua purjealusta, täystakiloidun Albanian ja kuunari Atlaksen.

Ahvenanmaan laivasto kasvoi 1900-luvun alussa pääasiassa käytetyillä laivoilla. Ahvenanmaalle ostettiin vuosina 1880–1914 yli 200 laivaa ulkomailta.


Täystakiloitu Albania rakennettiin vuonna 1884 St Johnissa, Kanadassa. Se ostettiin Ahvenanmaalle vuonna 1903 ja se oli silloin Suomen suurin puinen purjealus. Ahvenanmaalaisen omistuksen aikana laivalla oli kaksi kapteenia. Kolmena viimeisenä vuotena kapteenina oli Gustaf Erikson, josta tuli myöhemmin yksi Ahvenanmaan suurimmista varustajista. Albania oli jo ostettaessa vanha ja väsynyt ja se myytiin jo vuonna 1908 Rio de Janeirossa, jonne se oli saapunut pahasti vuotavana. Postimerkissä näemme aluksen Pohjois-Atlantilla kovassa myrskyssä matkalla etelään.


Nelimastoinen kuunari Atlas rakennettiin 1908 Amerikan Bathissa, Mainessa, ja sen nimenä oli tuolloin Bertha L Downs. Vuonna 1923 sen osti pienehkö ahvenanmaalainen varustamo, jota johti merikapteeni Arthur Andersson. Hän itse toimi laivan kapteenina vuoteen 1927 asti. Allan Palmer on kuvannut postimerkissä aluksen purjehtimassa hankavastaisessa Pohjanmerellä matkalla Englantiin. Atlas myytiin vuonna 1931 virolaiselle merikapteenille.

Postimerkkiaiheeseen kuuluvat maksimikortit, joissa on perinteinen laivapotretti, sekä keräilylehdet. Keräilylehtien sivut on laadittu yhteistyössä Ahvenanmaan merenkulkumuseon kanssa. Niissä on taustatietoa jokaisesta aluksesta, ja postimerkit on leimattu ensipäivänleimalla. Keräilylehdet saa ainoastaan kestotilauksena Åland Post Frimärkenistä ja painos on rajoitettu 1500 kappaleeseen.

Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote joulukuu 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti