perjantai 1. joulukuuta 2017

Åland Postin postimerkkijulkaisut vuonna 2018


Åland Post tarjoaa vuonna 2018 tuttuun tapaan monipuolisen postimerkkijulkaisuohjelman, jossa aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Luonto tarjoaa tietenkin kauniita postimerkkiaiheita, kuten vaahtoavia laineita ja ihania orkideoita. Ensi vuoden postimerkeissä on valokeilassa myös ahvenanmaalaisia moottoripyöriä ja JoHo Pyron pyrotekniikka.

Ensimmäisenä vuorossa on 1. helmikuuta ilmestyvä neljäs osa postimerkkisarjasta purjealuksia, joka käsittelee purjelaiva-aikakautta Ahvenanmaalla. Allan Palmer on tällä kertaa maalannut ansiokkaasti täystakiloidun purjealus Albanian ja nelimastoisen kuunari Atlaksen, kaksi komeaa Amerikassa rakennettua purjelaivaa, jotka olivat lyhyen aikaa ahvenanmaalaisessa omistuksessa. Ahvenanmaalainen laivasto kasvoi 1900-luvun koostuen enimmäkseen käytetyistä laivoista.


Åland Post tuo markkinoille maaliskuun 13. päivänä aivan uudenlaiset postimaksulipukkeet, jotka ovat tarramerkkejä. Neljään eriaiheiseen postimaksulipukkeeseen voidaan painaa valinnainen maksuarvo. Andy Horner on valokuvannut postimaksulipukkeisiin neljä orkideaa, jotka viihtyvät Ahvenanmaalla: valkolehdokki, maariankämmekkä, yövilkka ja kimalaisorho. Samana päivänä ilmestyy myös uusi julkaisu pohjoismaisten postilaitosten Pohjola-postimerkkisarjassa, jonka teemana on vuonna 2018 Pohjolan kaloja. Åland Post valitsi kuvattavaksi merilohen, jolla on ollut suuri merkitys ahvenanmaalaiselle ammattikalastukselle. Postimerkin on suunnitellut ruotsalainen postimerkkitaiteilija Lars Sjööblom.


Vuoden Europa-teemana on sillat ja toukokuun 9. julkaistaan postimerkki, jossa on Bomarsundin linnoituksen viereisen salmen ylittävä kaarisilta, jota usein kutsutaan nimellä Prästöbron. Ahvenanmaalainen graafikko Sandra Henriksson on ikuistanut 1950–luvulta peräisin olevan sillan. Samana päivänä ilmestyy Ahvenanmaan ehdokas pienten eurooppalaisten postilaitosten Sepac-postimerkkisarjassa, jonka teemana ovat mahtavat maisemat. Valokuvaaja Niclas Nordlund on vanginnut kuvaansa meren aallot, jotka lyövät vaahtoavina vesiryöppäinä graniittikallioon Hammaruddassa Ahvenanmaalla.


Toukokuussa kolme julkaisua näkee päivänvalon samana päivänä. Toukokuun 28. päivänä huomio kohdistuu ahvenanmaalaiseen mehiläistarhaukseen postimerkissä, jonka on suunnitellut Torbjörn Östman. Ahvenanmaa on yksi harvoista alueista maailmassa, jossa ei mehiläisillä esiinny varroapunkkia. Vanhanajan moottoripyörät ovat postimerkkivihon aiheena, jota täydentää neljä maksimikorttia. Moottoripyöräsarjan on kuvannut Daniel Eriksson. Lisäksi ilmestyy neljä ehiökorttia, joissa taiteilija Ammi Krogius kuvaa juhannuksen viettoa Ahvenanmaalla humoristisesti veikeiden eläinhahmojen avulla.


Syyskuun 18. on ilmassa kunnon säihkettä ja sähinää. Tällöin julkaistaan kaksi postimerkkiä, joissa juhlitaan ahvenanmaalaisen ammattilaispyrotekniikkayrityksen JoHo Pyron menestystä ilotulitustaiteessa. Kesällä 2018 yritys kilpailee Cannesissa tavoitellusta kultaisesta Vestaalipatsaasta, vuonna 2016 he voittivat sekä Hopeavestaalin että yleisöäänestyksen Cannesin arvostetussa Festival Art Pyrotechnique musiikki-ilotulituskilpailuissa. Postimerkkien aiheet ovat myös peräisin tästä ilotulitusesityksestä.


Vuoden kaksi joulupostimerkkiä julkaistaan perinteiseen tapaan 9. lokakuuta. Mitä olisi joulu ilman kimaltelevia joulukoristeita? Ahvenanmaalta syntyisin oleva taiteilija Emelie Bang on suunnitellut kauniit joulukuusenkoristeet, joita peittää joulun tunnelmaa kohottavat ja hohtoa tehostavat hologrammit.


Marraskuun ensimmäisenä päivänä postimerkkivuosi päättyy iloiseen röhkäisyyn, kun Åland Post julkaisee Sian vuoden kynnyksellä postimerkin, joka on viides julkaisu sarjassa kiinalaisen eläinradan merkkejä. Tässä aiheessa on kuvattuna onnellisia, vapaana kasvavia porsaita Mångstektan kylästä, Sundin kunnasta Ahvenanmaalta. Pienoisarkin on suunnitellut tuttu postimerkkitaiteilija Martin Mörck.


Lähde ja teksti sekä kuvat:
Åland Postin lehdistötiedote marraskuu 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti