torstai 23. marraskuuta 2017

Filatelia on harrastusten kuningas


Filatelia eli tuttavallisemmin postimerkkeily on yksi maailman suosituimmista harrastuksista. Siitä syystä sitä kutsutaan harrastusten kuninkaaksi. Filatelia tunnetaan myös kuninkaiden harrastuksena, koska monet kuninkaalliset ovat olleet ja ovat merkittäviä postimerkkien keräilijöitä. Näin ollen voi hyvällä syyllä todeta, että filatelisteja eli postimerkkeilijöitä on kaikissa eri yhteiskuntaluokissa.

Maksimifilatelistit keräävät maksimikortteja, jotka ovat postikortin, postimerkin ja postileiman yhdistelmiä. Niissä postimerkki on kiinnitetty postikortin kuvapuolelle ja merkki on leimattu postileimalla. Oleellista on se, että postikortti, -merkki ja -leima liittyvät kaikki samaan aiheeseen. Kuvassa on norjalainen maksimikortti hiihtäjä Vegard Ulvangista.

Postimerkkejä on kerätty lähes yhtä kauan kuin niitä on ollut olemassa eli jo melkein 180 vuoden ajan. Maailman ensimmäinen postimerkki ilmestyi Isossa-Britanniassa vuonna 1840 (1. toukokuuta). Kyseistä postimerkkiä kutsutaan nimellä Penny Black (musta penny) ja merkissä on kuvattuna kuningatar Victorian profiili. Merkkiä painettiin 286 700 arkkia eli noin 69 miljoonaa kappaletta.

Vähitellen muut maat seurasivat Ison-Britannian esimerkkiä. Osa Sveitsin kantoneista (Geneve ja Zürich) sekä Brasilia julkaisivat postimerkkejä vuonna 1843. 1840-luvulla postimerkkejä ilmestyi myös Mauritiuksella (1847), Yhdysvalloissa (1847), Baijerissa (1849), Belgiassa (1849) ja Ranskassa (1849).

Postihistorian luokka on nykyään yleensä suurin näyttelyluokka postimerkkinäyttelyissä. Postihistoriassa kerätään ja tutkitaan postilaitoksen historiaa ja kehitystä erilaisten postilähetysten ja postileimojen sekä postaalisten lipukkeiden ja muiden postaalisten merkintöjen avulla. Yksi postihistorian osa-alue on postinkäsittelymerkinnät, joita ovat esimerkiksi pikajakelu- ja kirjatun postin merkinnät. Kuvassa on kirjattu kirje pikajakelupostissa Lahdesta 3.7.1946 Helsinkiin, jonne kirje on saapunut 6.7.1946 (kirjeen kirjaamisesta kertoo R-lipuke numero 00537; kirjeen lähettämisestä pikajakelupostissa kertoo Exprès-lipuke eli pikajakelulipuke).

Suomen ensimmäiset postimerkit ilmestyivät vuonna 1856 (1. maaliskuuta). Näiden niin kutsuttujen soikiomerkkien, joita kutsutaan myös ovaalimerkeiksi, nimellisarvot olivat viisi ja kymmenen kopeekkaa. Sinistä viiden kopeekan merkkiä painettiin 235 000 kappaletta, joista 138 500 myytiin merkin kelpoisuusaikana. Punaista kymmenen kopeekan merkkiä painettiin 602 000 kappaletta, joista noin 442 400 myytiin merkin kelpoisuusaikana. Myymättä jääneet soikiomerkit tuhottiin polttamalla.

Aihefilatelia on yksi suosituimmista postimerkkeilyn osa-alueista. Siinä kerätään postimerkkejä ja muita filateelisia kohteita tietystä aiheesta, joka liittyy tavallisesti postimerkkeilijän työhön tai harrastukseen. Esimerkiksi lintubongari voi kerätä lintuaiheista filateliaa. Kuvassa on lintuaiheisia postimerkkejä Alderneystä ja Liechtensteinista.

Filatelia voidaan jakaa useaan eri osa-alueeseen: perinteinen filatelia, aihefilatelia, postihistoria, lentoposti, ehiöfilatelia, maksimifilatelia, leimamerkit, jne. Aloittelevalla postimerkkeilijällä on toisin sanoen melkein rajaton määrä vaihtoehtoja, joiden joukosta hän voi valita ensimmäisen keräilyalueensa. Parhaiten filatelian eri osa-alueisiin pääsee tutustumaan postimerkkinäyttelyissä ja postimerkkikerhoissa. Filatelia on harrastusten kuningas!

Ehiöfilateliassa keräilyn kohteena ovat ehiöt. Ehiö on postikortti tai kirjekuori taikka vastaava, johon on painettu valmiiksi arvomerkintä (arvomerkintä on tavallisesti ehiön oikeassa yläkulmassa oleva, postimerkkiä muistuttava painatus). Kuvassa on 20 pennin niin kutsuttu ylänurkkainen ehiökuori, joka on lähetetty Kuopiosta 9.2.1892 Helsinkiin.

Lähteet:
Wikipedia (https://fi.wikipedia.org), artikkeli Soikiomerkit (19.11.2017)
Wikipedia (https://en.wikipedia.org), artikkeli Penny Black (19.11.2017)
Wikipedia (https://en.wikipedia.org); artikkelit List of entities that have issued postage stamps (A-E), List of entities that have issued postage stamps (F-L) ja List of entities that have issued postage stamps (M-Z) (19.11.2017)

Lisää luettavaa aiheesta:
Suomen Filatelistiliitto: https://filatelistiforum.org
Euroopan filatelistiliitto (FEPA): http://fepanews.com
Kansainvälinen filatelistiliitto (FIP): www.f-i-p.ch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti